Sözlerin en doğrusu Allah'ın kelamı, yolların en hayırlısı Muhammed Aleyhisselam'ın yoludur. Dinde her sonradan çıkarılan şey bidattir.Her bidat sapıklıktır ve her sapıklık da cehennemdedir (Muslim no: 867)

Duâ

Duâ

Daru's-Sunne Neşidler

14 Temmuz 2023 Cuma

Dünyanın Döndüğüne ve Güneşin Sabit Olduğuna İnanan Kimsenin Hükmü

 

Şeyh Mukbil b. Hadi el-Vadiî rahimehullah’a şöyle soruldu:

“Dünyanın hareket edip güneşin durgun olduğunu söyleyen kimsenin hükmü nedir?”

Şeyh Mukbil (İcabetu’s-Sail s.384) şöyle cevap verdi: 

“Güneşin durgun olduğunu söyleyen kimse Kur’ân’ı yalanlamış sayılır. Çünkü Allah Subhanehu ve Teâlâ şöyle buyurmuştur:

وَالشَّمْسُ تَجْرِي لِمُسْتَقَرٍّ لَهَا ذٰلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ

Güneş, kendisi için belirlenen yere akar. İşte bu, Azîz ve Alîm olanın takdiridir.” (Yasin 38)

Bundan sonra Allah Subhanehu ve Teâlâ’nın Kehf Sure’sinde anlattığı Zu’l-Karneyn kıssası vardır. Ebu Zerr, Ebu Hureyre ve sahabeden bir topluluk radıyallahu anhum’un rivayet ettikleri hadiste güneşin izin istediği, o arşın altında secde etmedikçe ona izin verilmeidği bildirilmiştir. Sonra güneş doğuya dönmek isteyecek, ona izin verilmeyecek, o da batıdan doğacaktır.

Bu konuda hadisler çoktur. Ben Şeyh et-Tuveycirî hafazahullah’ın “es-Savaiku’ş-Şedide Fi’r-Reddi Ala Ehli’l-Heyeti’l-Cedide)” adlı kitabını ve bunun zeylinin okunmasını tavsiye ediyorum.

İslam’ın düşmanları teoriler ortaya atarak müslümanları bunlarla meşgul ediyorlar, sonra da dönüş yapıyorlar. Biz Mekke’de iken onların güneş durgun, dünyanın ise döndüğünü söylediklerini biliyoruz. Müslümanlar bunlara karşı çıkıp onları sıkıştırınca dünya da dönüyor, güneş de kendi etrafında dönüyor demeye başladılar!

En önemli mesele Allah’ın kitabı ve Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in sünneti üzerinde sebat etmektir. Sonra bilinmesi gerekir ki sünnet düşmanları bazen büyük kalabalık içinde ve fikirleriyle zihinlerini karıştırdıkları gençlerin bulunduğu ortamda bu soruyla gelirler, biri çıkar: “İnsanın kökeni maymundur” der. Bu Darwin’in görüşüdür. Fikirlerini okullarda bu şekilde ekmişlerdir. Büyük kalabalık için bu sözlerle gelirler ki Sünnet ehlinden insanları uzaklaştırsınlar! Böyle şeyler kitap ve sünnete kanaat etmekle öğrenilir. Darwin’in veya başka ilhad ehlinin sözlerine itibar edilmez! Bunların sözleriyle akidesi sarsılan kimse miskindir! Sen ona her “Allah buyurdu ki” dediğinde o: “Onlar şöyle diyorlar” der. İşte bu bir asalaktır!

Meclislerin Keffareti

Meclislerin Keffareti
"Subhâneka'llâhumme ve bihamdik ve eşhedu en lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbu ileyk" (Taberani 10/164, el-Elbânî Sahîhu'l-Câmi (4487)