Sözlerin en doğrusu Allah'ın kelamı, yolların en hayırlısı Muhammed Aleyhisselam'ın yoludur. Dinde her sonradan çıkarılan şey bidattir.Her bidat sapıklıktır ve her sapıklık da cehennemdedir (Muslim no: 867)

Duâ

Duâ

Daru's-Sunne Neşidler

9 Kasım 2014 Pazar

İki Rek’atli Namazların Son Rekatinde Nasıl Oturulur?

Bazı kardeşlerimiz sadece dört rekatli namazların son rekatindeki oturuşta teverruk yapılacağını okudukları, fakat iki rekatli namazların ikinci rekatinde teverruk yapılacağına dair bir sarahat bulamadıklarını ifade etmişlerdir.
Doğrusu iki rek’atlik yada dört rek’atlik namazlar fark etmeksizin, kendisinde selam verilen bütün oturuşlarda teverruk yapılmasıdır. Bu konudaki delili, aşağıda İbn Huzeyme’nin Sahih’inden tercüme ettiğim şu bâb’da görebilirsiniz:

بَابُ السُّنَّةِ فِي الْجُلُوسِ فِي الرَّكْعَةِ الَّتِي يُسَلَّمُ فِيهَا

Kendisinde Selam Verilen Rekatte Sünnet Olan Oturuşlar Babı
700 - نا بُنْدَارٌ، نا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الْحَمِيدِ بْنُ جَعْفَرٍ، حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ عَطَاءٍ، عَنْ أَبِي حُمَيْدٍ السَّاعِدِيِّ قَالَ: سَمِعْتُهُ فِي عَشْرٍ مِنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، أَحَدُهُمْ أَبُو قَتَادَةَ قَالَ: «كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا كَانَتِ الرَّكْعَةُ الَّتِي تَنْقَضِي فِيهَا الصَّلَاةُ، أَخَّرَ رِجْلَهُ الْيُسْرَى، وَقَعَدَ عَلَى شِقِّهِ مُتَوَرِّكًا، ثُمَّ سَلَّمَ» وَفِي خَبَرِ أَبِي عَاصِمٍ: أَخَّرَ رِجْلَهُ الْيُسْرَى، وَجَلَسَ عَلَى شِقِّهِ الْأَيْسَرِ مُتَوَرِّكًا. وَفِي خَبَرِ مُحَمَّدِ بْنِ عَمْرِو بْنِ حَلْحَلَةَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَمْرِو بْنِ عَطَاءٍ: فَإِذَا جَلَسَ فِي الرَّابِعَةِ أَخَّرَ رِجْلَيْهِ، فَجَلَسَ عَلَى وَرِكِهِ، هَذَا فِي خَبَرِ يَحْيَى بْنِ أَيُّوبَ، عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي حَبِيبٍ وَقَالَ اللَّيْثُ فِي خَبَرِهِ: عَنْ خَالِدٍ، عَنِ ابْنِ أَبِي هِلَالٍ، عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي حَبِيبٍ، وَيَزِيدَ بْنِ مُحَمَّدٍ: إِذَا جَلَسَ فِي الرَّكْعَةِ الْأَخِيرَةِ قَدَّمَ رِجْلَهُ الْيُسْرَى وَنَصَبَ الْأُخْرَى، وَقَعَدَ عَلَى مَقْعَدَتِهِ قَالَ أَبُو بَكْرٍ: قَدْ خَرَّجْتُ هَذِهِ الْأَخْبَارَ فِي غَيْرِ هَذَا الْبَابِ

700- Bundar – Yahya b. Said – Abdulhamid b. Ca’fer – Muhammed b. Atâ – Ebu Humeyd es-Saidî radıyallahu anh isnadıyla: “Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in on sahabesinden işittim, onlardan biri de Ebu Katade idi. Şöyle dedi: “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namazı tamamladığı rekatte sol ayağını arkaya alır, sol kalçası üzerine oturur, sonra selam verirdi.”
Ebu Asım rivayetinde: “Sol ayağını arkaya alır, sol kalçası üzerine otururdu" demiştir.
Amr b. Halhala’nın Muhammed b. Amr b. Ata’dan rivayetinde: “Dördüncü rekatte oturduğu zaman ayaklarını arkaya alır, kalçası üzerine otururdu” demiştir.
Yahya b. Eyyub’un Yezid b. Ebi Habib’den rivayetinde ve el-Leys’in Halid b. Ebi Hilal’den onun da  Yezid b. Ebi Habib ve Yezid b. Muhammed’den rivayetlerinde şu lafızla gelmiştir: “Son rekatte oturduğu zaman sol ayağını arkaya alır, diğerini dikerdi.”
Ebu Bekr (İbn Huzeyme) dedi ki: “Bu haberleri bu babdan başka yerde tahric ettim.”
701 - نا إِبْرَاهِيمُ بْنُ سَعْيدٍ الْجَوْهَرِيُّ، نا يَعْقُوبُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ بْنِ سَعْدٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ ابْنِ إِسْحَاقَ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْأَسْوَدِ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ «يَجْلِسُ فِي آخِرِ صَلَاتِهِ عَلَى وَرِكِهِ الْيُسْرَى»
701- İbrahim b. Said el-Cevherî – Ya’kub b. İbrahim b. Sa’d – babası – İbn İshak – Abdurrahman b. El-Esved – babası – İbn Mes’ud radıyallahu anh isnadıyla: “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namazının sonunda oturduğu zaman sol kalçası üzerine otururdu.”
[التعليق]

701 - قال الأعظمي: إسناده حسن لولا عنعنة ابن اسحق لكن صرح بالتحديث عند أحمد 1 / 459 فهو به حسن
(Muhakkik el-A’zamî dedi ki: İbn İshak’ın an’ane yapması olmasa isnadı hasendir. Lakin Ahmed’in rivayetinde (1/459) tahdis sigasını açıklamıştır. Böylece hadis hasendir.)
702 - نا الْقُطَعِيُّ مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى، نا عَبْدُ الْأَعْلَى، نا مُحَمَّدُ بْنُ إِسْحَاقَ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْأَسْوَدِ، عَنْ أَبِيهِ، أنا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْعُودٍ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَّمَهُ التَّشَهُّدَ فِي الصَّلَاةِ قَالَ: كُنَّا نَحْفَظُهُ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ كَمَا نَحْفَظُ حُرُوفَ الْقُرْآنِ الْوَاوَ وَالْأَلِفَ، فَإِذَا جَلَسَ عَلَى وَرِكِهِ الْيُسْرَى قَالَ: «التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ، السَّلَامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ، السَّلَامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ، أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، ثُمَّ يَدْعُو لِنَفْسِهِ، ثُمَّ يُسَلِّمُ وَيَنْصَرِفُ»
[التعليق]

702 - قال الأعظمي: إسناده حسن برواية أحمد كما سبق بيانه في الذي قبله
702- el-Kati’î Muhammed b. Yahya – Abdula’lâ – Muhammed b. İshak – Abdurrahman b. El-Esved – babası – Abdullah b. Mes’ud radıyallahu anh isnadıyla: “Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona namazda teşehhüdü öğretmiş. Dedi ki: “Biz Abdullah b. Mes’ud radıyallahu anh’den Kur’an harflerinden vav ve elifi ezberlediğimiz gibi bunu da ezberledik. Sol kalçası üzerine oturduğu zaman “et-tahiyyâtu lillâhi ve’s-salavâtu ve’t-tayyibâtu es-selâmu aleyke eyyuhe’n-nebiyyu ve rahmetullahi ve berakatuhu, es-selâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihîn eşhedu en lâ ilâhe illallahu ve eşhedu enne Muhammeden aduhu ve rasuluhu” der, sonra kendisi için dua eder, sonra selam vererek (namazdan) ayrılırdı.
(el-A’zami’nin tahkiki: Bir önceki rivayette açıklaması geçtiği gibi Ahmed’in rivayetiyle birlikte isnadı hasendir.)

Meclislerin Keffareti

Meclislerin Keffareti
"Subhâneka'llâhumme ve bihamdik ve eşhedu en lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbu ileyk" (Taberani 10/164, el-Elbânî Sahîhu'l-Câmi (4487)