Sözlerin en doğrusu Allah'ın kelamı, yolların en hayırlısı Muhammed Aleyhisselam'ın yoludur. Dinde her sonradan çıkarılan şey bidattir.Her bidat sapıklıktır ve her sapıklık da cehennemdedir (Muslim no: 867)

Duâ

Duâ

Daru's-Sunne Neşidler

9 Ocak 2013 Çarşamba

Taksitli Satışta Fiyat Farkı Hakkında Fetva

Mustafa el-Adevi’den tercüme eden: Ebû Muâz
السؤال : لدي جهاز تلفاز قدره خمسة آلاف درهم ، وأريد بيعه بالأجل ، أريد فيه سبعة آلاف درهم ، هل هذا نوع من الربا أم لا ؟ والألباني رحمه الله تعالى يقول : لا يجوز بيعة في بيعتين
 إجابة الشيخ مصطفى العدوي حفظه الله: الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وبعد :فالأخ يمتلك جهاز قيمته خمسة آلاف درهم ، يريد بيعه بالآجل بسبعة آلاف درهم هل هذا جائز ؟ نعم جائز إذ الله قال:( وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا) وهذا بيع إذ النبي صلى الله عليه وسلم قال :"البيعان بالخيار ما لم يتفرقا" فجائز صنيعك وبيع الآجل جائز أما ما ذهب إليه الراحل الفاضل العالم الشيخ ناصر الدين الألباني رحمة الله عليه من منعه من البيع بالتقسيط فأراه والله تعالى أعلم ، جانب الصواب في هذا ، وجانب ما عليه الأكثرون من العلماء والله أعلم.
Şeyh Mustafa el-Adevî’ye soruldu: “Elimde beş bin dirhem değerinde bir televizyon cihazı var. Ben bunu taksitle yedi bin dirheme satmak istiyorum. Bu bir faiz türü müdür, değil midir? El-Elbânî rahimehullah: “Bir satışta iki satış caiz değildir” diyor.
Şeyh Mustafa el-Adevi’nin cevabı: “Hamd Allah’adır. Salat ve selam Allah’ın rasulünedir. Bundan sonra, kardeş beş bin dirhem değerindeki cihazı taksitle yedi bin dirheme satmak caiz midir diye soruyor. Evet caizdir. Zira Allah: “Allah alışverişi helal, ribayı ise haram kıldı” buyurmuştur. Bu ise bir alışveriştir. Nebî sallallahu aleyhi ve sellem de: “Alışverişte taraflar birbirlerinden ayrılmadıkça muhayyerdirler” buyurmuştur. Yapmakta olduğun taksitli satış caizdir. Vefat etmiş bulunan faziletli alim Şeyh Nasıruddin el-Elbâni rahimehullah ise taksitli satışı caiz görmemiştir. Allahu a’lem benim gördüğüm o ki, bu meselede isabetli olan, alimlerin çoğunluğunun üzerinde bulundukları sözdür. Allah en iyi bilendir.”

Meclislerin Keffareti

Meclislerin Keffareti
"Subhâneka'llâhumme ve bihamdik ve eşhedu en lâ ilâhe illâ ente estağfiruke ve etûbu ileyk" (Taberani 10/164, el-Elbânî Sahîhu'l-Câmi (4487)